Receptek leírása
TEHENES KEVERT (Márti nénitől)
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg margarin (+ a tepsi kikenéséhez)
- 30 dkg cukor
- 5 egész tojás
- 1 dl tejföl
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs sütőpor
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
Felolvasztjuk a margarint, cukorral összekeverjük, majd a tojásokat egyenként belekeverjük, ezután az összes többi hozzávalóval (kivéve a kakaóport) jól kikeverejükg. Az így kapott masszát ketté vesszük, s az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A két különböző színű masszát a kivajazott tepsibe felváltva kanalazzuk, sakktáblaszerűen. Középmeleg sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Tálalásnál a tetejét porcukorral meghintjük.
***************************************************************************************
HÓKIFLI
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 csipetnyi só
- 1 cs élesztő
- 1 dl tej
- 1 egész tojás
- 1 tojásfehérje
- baracklekvár a töltelékhez
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal, a porcukorral és a sóval összemorzsoljuk.Hozzáadjuk az élesztőt a tejet és az egy egész tojást,majd az egészet jól összegyúrjuk.Kilisztezett nyújtódeszkán kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk,és kicsi háromszög alakokra vágjuk, majd kevés baracklekvárt teszünk a háromszögek közepébe. Ezután kifli alakúra hajtjuk a háromszögeket és betesszük őket a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Tetejüket kissé felvert tojásfehérjével bekenjük, 180-190°-on 10 perc alatt világosra sütjük. Melegen porcukorral meghintjük.
***************************************************************************************
SPORTSZELET (Eszter barátnőmtől)
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 rumaroma
- 3 evőkanál kakaópor
- 50 dkg darált keksz
- 1 tábla tortabevonó
Elkészítés:
A tejben felolvasztjuk a margarint és a cukorral összekeverjük. a tűzről levéve beletesszük a rumaromát, a darált kekszet és a kakaóport, jól összedolgozzuk. Egy téglalap formájú tálcára (kb. 10x15 cm szélességű és 2 cm magasságú) tesszük a sütőpapírt és egyenletesen eldolgozzuk (elnyomkodjuk) a masszát. Kihűtjük. Felolvasztjuk a tortabevonót és egy késsel rásimítjuk, majd ezután hűlni hagyjuk. Ha megdermedt a csoki (15-20 perc hűtőben), felvágjuk és tálaljuk.
*****************************************************************************************************
PUNCS SZELET
Hozzávalók(piskótákhoz):
- 9 tojás
- 9 dkg porcukor
- 9 dkg liszt
- 1,5 zacskó sütőpor
Hozzávalók(töltelékhez):
- 1 cs vaníliás puding
- 2,5 dl tej
- 10 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 rumaroma
- 2 kanál lekvár+ amivel megkenjük a piskótát
- 5 dkg apróra vágott megy
- 10-20 dkg daráltkeksz.
Hozzávalók(mázhoz):
- 25 dkg porcukor
- 3 evőkanál citromlé
- 2 kanál meggylé(vagy szörp)
Elkészítés:
Először 3 db 3 tojásos piskótát sütünk.(kezdőknek:A tojásokat szétválasztjuk,és a sárgájához keverjük a porcukrot, a lisztet és a sütőport.Mindegyik piskótába fél csomag sütőport teszünk.A fehérjét kemény habbá verjük robotgéppel,és ezt a kemyény habot óvatosan beleforgatjuk a tojássárgájába,vigyázva,hogy a hab ne törjön össze. Értelemszerűen ezt a műveletet 3x ismételjük.) Ez után következik a töltelék; Egy csomag vanilíás pudingot 2,5 dl tejjel felfőzünk. 10 dkg margarint és 20 dkg porcukrot a krémmel összekeverünk.Beleteszünk egy rumaromát,2 kanál lekvárt,apróra vágott megyet,valamint a krém állagához szügséges daráltkekszet és egy piskótát kézzel belemorzsolunk(csipetenként,bár ha a van elég krémünk,akkor lehet még egy réteget csinálni,és akkor nem szügséges belemorzsolni a piskótát).A másik piskótát lekvárral megkenjük,rátesszük a tölteléket,és rátesszük a 3. piskótát.A tetejére a máz kerül: 25 dkg porcukrot(nagyon fontos hogy tényleg porcukorral csináljuk),3 kanál citromlét,2 kanál megylét jól kikeverünk hidegen,majd a sütire öntjük.Megvárjuk míg a máz megszilárdul(kb 5 perc),majd szeletekre vágjuk és tálaljuk.
Tanács:Ha mind ezt tortaformában csinálod,akkor klassz puncs tortád lesz :)
****************************************************************************
MILKA MUFFIN
Hozzávalók:
- 5 evőkanál kakaópor
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 15 dkg liszt
- 1 kiskanál sütőpor
- 2 tábla milka csoki
- 5 dkg mazsola
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a tojásokat,a cukrot és a kakaóport.Egy másik edénybe beleszórjuk az 1 tábla apróra vágott csokidarabkákat,és a mazsolát.hozzáadjuk a lisztet és a sütőport.A száraz hozzávalókat a krémhez adjuk,és hozzáadjuk a tejet.Jól összekeverjük.A csokis masszát 12 lyukú muffinsütőbe kanalazzuk és előmelegített sütőben 180˙-on kb 20-25 percig sütjük.
*****************************************************************************
KÓKUSZ TORTA
Hozzávalók(a tésztához):
- 30 dkg háztartási daráltkeksz
- 10 dkg sütőmargarin
- 15 dkg porcukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 1-2 dl tej
- 1 rumaroma
Hozzávalók(a töltelékhez):
- 20 dkg kókuszreszelék+ a tetejére
- 8 dl tej
- 2 csomag vaníliás puding
- 2-3 evőkanál cukor
- 8 dkg sütőmargarin
- porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálban jó alaposan összedolgozzuk,majd a tésztát ketté választjuk.Az egyik felét belenyújtjuk (belenyomkodjuk) a tortaformába,a másik felét hűtőbe rakjuk.Ez után következik a töltelék; A a pudingogat a tejben cukorral megfőzzük,majd beletesszük a kókuszreszeléket.A porcukrot a puha vajjal habosra keverjük,és hozzáadjuk a pudingos krémhez.Ekkor ráöntjük a krémet a tortaformában lévő tésztára.Kivesszük a hűtőből a tészta másik felét és óvatosan rásimítjuk a krém tetejére.A torta tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel.Hűtőbe tesszük hűlni kb 15-20 percig.
***************************************************************************************
FANTA SZELET (Ircsitől)
Hozzávalók (a piskótához):
- 7 egész tojás
- 7 evőkanál liszt
- 7 evőkanál cukor
- 2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
- 1 mokkáskanál sütőpor
- kevés citromlé
- 2 evőkanál olaj
- margarin a kikenéshez
Hozzávalók (a krémhez):
- 1/2 kg túró
- 20 dkg margarin
- 12 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók (a tetejéhez):
- 11 dl Fanta
- 3 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
Elkészítés:
7 tojásos piskótát készítünk a következőképpen: a tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk. A sárgájába belekeverjük a cukrot és a csipet sót. A fehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a kevés citromlevet és még fél percig verjük a habot. A sárgáját óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe. Külön edényben összekeverjük a lisztet, a kakaóport és a sütőport. Mindezt finoman belekeverjük a tojásos habba a 2 evőkanál olajjal. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit és a sütőpapírt (!) kikenjük margarinnal. Beleöntjük a tésztát és 20 perc alatt 180°-ra előmelegített sütőben megsütjük. Ezután következik a krém elkészítése. A porcukrot, a vaníliás cukrot és a kicsit megolvasztott margarint habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a túrót (robotgéppel könnyebb). A krémet a hűtőbe tesszük, amíg elkészül a süti Fantás teteje. A pudingporokat elkeverjük 1 dl Fantával, a többi Fantát felrakjuk forrni. Amikor a Fanta felforrt, beletesszük a pudingporokkal elkevert Fantát is és felfőzzük, amíg krémes állagú nem lesz. Ezután kivesszük a hűtőből a túrós krémet és rákenjük a piskótára. Tetejére kerül a Fantás krém, amit egyenletesen kell eloszlatni, hogy a süti szép legyen. Fél órára érdemes a hűtőbe tenni, utána felszeletelve tálaljuk.
***************************************************************************************
MUFFIN ALAPRECEPT
Hozzávalók:
- 20-25 dkg liszt
- 2-3 dl tej
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál olaj
- 1 csomag sütöpor
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Összekeverjük az alapanyagokat,csomó mentesre.Tetszés szerint rakunk bele gyümölcsöt,vagy kakaóport.A tésztát belekenalazzuk a muffinformákkal bélelt muffinsütőbe. 25 percig 190°.on megsütjük.
****************************************************************************
GYÜMÖLCSÖS FINOMSÁG(Eszter barátnőmtől)
Hozzávalók:
- -babapiskóta (kb 3 csomag)
- -egy csomag vaníliás puding
- -fagyasztott vegyes gyömölcs (málna,eper,szeder,ribizli,áfonya) (ezekből a legjobb)
- 0,75 dl tejszín (olyan,ami robotgéppel habbá verhető,és ha habbá vertük,tegyünk bele 3 zacskó vaníliás cukor)
- -cseresznye vagy meggy kompót
Elkészítés:
Egy mélyebb téglalap alakú tál alját (tiramisus tálba) tegyük tele egy soron babapiskótával.Erre tegyük rá a kiolvatt gyümölcsöket ( ebből is egy réteget). Bontsuk fel a befőttet,öntsük le a levét ,és tegyünk rá egy keveset a gyümölcsből.A befőtt lében megfőzzük a vaníliás pudingot (ízlés szerinti cukorral) közepes lángon amíg be nem sűrűsödik. Ezt öntsük rá a gyümölcsökre.Ezután felverjük a tejszínhabot amibe már az elején beleteszünk 3 csomag vaníliás cukrot. A habot is elsimítjuk a tetején.Miután kihűlt hűtőbe tesszük.Egy fél napot hagyjuk állni.Tálalás elöt tettszés szerint díszítjük.
*****************************************************************************
BARACKOS SZELET
Hozzávalók (a piskótához):
- 4 egész tojás
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- 8 kanál víz
- 1 csomag sütőpor
Hozzávalók (a krémhez):
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 6 kanál kristálycukor
- 8 dl tej
+ Hozzávalók:
- 2 kis konzerv barack
- zselatín
Elkészítés:
Előszőr elkészítjük a piskótát.A 4 db tojást szétválasztjuk.A tojássárgákat 20 dkg cukorral és 4 evőkanál vízzel 10 percíg keverjük.A tojásfehérjékhez hozzáadunk 4 evőkanál vizet,és keményre verjük,majd hozzáadunk 5 dkg cukrot és tovább verjük.A liszt felét,amiben a sütőport elvegyítettük,hozzákeverjük a tojássárgához,hozzáadjuk a hab felét,azután a többi lisztel és a fennmeradt habbal könnyedén elkeverjük.Kivajazott tepsiben 160˙-on 25 percíg sütjük.Amíg a piskóta sül,elkészítjük a krémet.A 2 csomag vaníliás pudingport és a 6 kanál cukrot 2 dl tejben csomómentesre keverjük.A fennmaradt 6 dl tejet pedíg felforraljuk.Amikor a tej felforrt hozzáadjuk a cukros keveréket és a tűzön hagyva 1 percíg folyamatosan keverjük.A barackokat fél centis gerezdekre szeljük.Elkészítjük a zselatínt.Amikor már minden kész,elkezdjük a sütemény felépítését.A piskótát a tepsiben hagyjuk,és így kenjük rá a pudingos krémet.Ez után elhejezzük a krémen a barack gerezdeket,és a sütemény legtetejére ráöntjük a zselatint.A süteményt 2 óráig hagyjuk a hűtőben állni (másnap még jobb).Szeletekre vágjuk és tálaljuk.
*****************************************************************************
SZILVÁS KEVERT (Nikitől )
Hozzávalók:
- 25 dkg rama margarin
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 4 db egész tojás
- egy kicsi fahéj,2 csomag vanilliás cukor
- nagyjából 7-8 szem apróra vágott szilva
Elkészítés:
A margarint és a porcukrot robotgéppel habosra keverjük. Ez után tegyük bele a lisztet,az egész tojásokat és a sütőport és újra robotgéppel (kb 3-4 percig) krémesre verjük. Rászórjuk az apróra vágott szilvát,és a vanilliáscukros fahéjat. Kivajazott tepsibe 180°-on 40 percig sütjük,majd szeletekre vágva tálaljuk.
********************************************************************************
KAKAÓKRÉM
(Ezt a krémet főként süteményekbe,töltelékként ajánlom,de magába is fogyasztható.)
Hozzávalók:
- 3-4 kanál liszt
- 3 kanál cukrozatlan kakaópor
- 4 kanál kristálycukor
- 4(5) dl tej
- kis margarin
Elkészítés:
A liszet és a kakaóport egy kevéske tejjel összekeverjük,lehetőleg csomómentesre.Ez után felforraljuk a maradék tejet,folytonos kevergetés közben. Ha felforrt a tej,akkor beleöntjük a kakaós masszát. Tovább hagyva a tűzön addíg kevergetjük,míg krémes nem lesz. Levesszük a gázról és langyosra hűtjük. Ekkor belerakjuk a cukrot,valamint egy kis margarint. (Ha sűrűbb krémre van szügségünk,akkor tegyük vissza a gázra,és csináljunk még egy kicsi masszát,és ugyan úgy keverjük bele.)